Szilikátok

 

A földkéreg felépítésében a szilikátásványoknak uralkodó szerepe van. Közelítő becslés szerint a földkéregnek mintegy 75%-át szilikátok alkotják. Jelentőségüket fokozza az ásványfajták nagy száma is, mivelhogy az ismert ásványoknak kb. 1/3-a a szilikátok osztályából kerül ki. Kémiailag nagyon változatosak, ezért osztályozásuk csak a kristályszerkezetük alapján lehetséges. A szilikátok szerkezetének alapeleme, az [SiO4]-tetraéder. A rendszerezés alapja a szilikátionok összekapcsolódásának mértéke:

  1. Sziget-, másként nezoszilikátok. A tetraéder szigetszerűen foglal helyet, azaz csupán a köztük levõ kationokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

  2. Csoport-, vagyis szoroszilikátok. Két vagy több tetraéder közös oxigénatomokon keresztül csoportokká kapcsolódik. Tehát csak a tetraéder csúcsai kapcsolódnak egymáshoz.

  3. Gyűrűs-, azaz cikloszilikátok. A tetraéderek gyűrűkké állnak össze.

  4. Lánc- ill. szalag-, másként inoszilikátok. A tetraéderek végtelen láncot, illetve szalagokat alkotnak.

  5. Réteg-, vagy filloszilikátok. Minden tetraédert három szomszédos tetraéder vesz körül. Ezáltal végtelen tetraéderrétegek alakulnak ki. A rétegekkel párhuzamosan az ásványok lemezesek, pikkelyesek, táblásak, jól hasadnak. (csillám)

  6. Állvány-, illetve tektoszilikátok. Ez a három dimenziós szilikátkristály.

ametiszt

jáspis